boeken

Over geheimen, ouders, vriendschap en verlangen

>>>>>

Kiek Florijn werd 14 jaar geleden verwekt in een bezemkast. Ergens, door een onbekende bassist. Haar moeder was daar natuurlijk bij, maar die weet er niets meer van. Haar stiefvader heeft het druk met zijn nieuwe gezin.

Geen vader dus. Kiek besluit er gewoon zelf een te maken. Net zoals het monster van Frankenstein. Maar dan – hopelijk – anders.
Kiek duikt in haar familie. Ze ontdekt meer dan ze had gedacht. Veel meer! 

‘Met stip een van de fijnste jeugdromans van het afgelopen jaar.
De pers – tot nu toe – over Kiek:

“Dit losjes vervlechten van heden en verleden, lollig en serieus, warm en wrang, ruig en pubermeisjesachtig, houdt Jongman bijna tot het eind toe vol. Het is daardoor alsof de tijd voort raast en stilstaat tegelijkertijd. Meteen aan het begin groeit die leesbel die bij geslaagde jeugdboeken hoort, waar je in opgesloten raakt en niet meer uit wilt. (…) Jongman toont lef, ze zadelt de lezers niet op met een vaag open einde, maar gaat genadeloos door tot het even banale als bitterzoete eind. (…) Dat kunnen alleen goede boeken: echte mensen dichterbij brengen, ook mensen die niet aardig lijken of hardnekkig vasthouden aan onbegrijpelijk gedrag. Het heeft even geduuurd tot de opvolger van het veelbelovende debuur Rits (2005) er was, maar het was het wachten waard. Kiek is met stip een van de fijnste jeugdromans van het afgelopen jaar.”
Volkskrant (30 oktober 2009) ( 
De hele Volkskrantrecensie kun je lezen op mijn weblog)

“Kiek is het tweede boek voor twaalfplussers van de schrijfster Mariken Jongman, en weer net zo fris en energiek als haar debuut, Rits. Het zijn boeken waar je een goed gevoel door krijgt. Jongeren die
zich in een lastige situatie bevinden gaan niet bij de pakken neerzitten, maar met vindingrijkheid en creativiteit pakken ze dingen aan en lossen die op. Zo helpen ze zichzelf en hun omgeving. Jongman
schrijft ogenschijnlijk luchtig en gemakkelijk leesbaar, maar het is knap hoe ze verschillende verhaallijnen passend in elkaar schuift en mooie metaforen gebruikt voor onderwerpen die ze ter discussie wil stellen.”
Noordhollands Dagblad (9 oktober 2009)

“…Mariken kan zo messcherp schrijven, dat je vanzelf doorleest. Alles aan Kiek is even sterk: de levensechte karakters, de nonchalante dialogen, de droge humor. Kiek is niet alleen een hartenbreekster en een fantast, het kan niet anders of ze wordt ook een prijzenwinnaar.”
7Days (9 oktober 2009)

“…Een levensecht boek over een pubermeisje met al haar opstandigheid, ondernemingslust en kwetsbaarheid. Jongman heeft een vlotte vertelstijl, geestig en met veel dialoog. Ze weet ook hoe je een boek opbouwt. (…) Ze kiest daarbij altijd mensen gewone mensen die toch zo bijzonder zijn dat je van ze gaat houden.”
Dagblad van het Noorden (2 oktober 2009)